Preek 9-10 oktober 2010

Tags: 

Het is gelukkig dat in de kerk het latijn is vervangen door de volkstaal door het Nederlands. Toen het latijn nog de gebruikelijke taal in de kerk was zaten vaak mensen tijdens de H. Mis een rozenhoedje te bidden. Ze verstonden toch niets van dat gehakedrabaa op het altaar. We bidden nu in het nederlands in de kerk evenzo zijn de liederen nederlands. We verstaan wat we bidden en zingen. Ze helpen ook ons de juiste woorden te vinden om onze gedachten en gevoelens tegenover God en zijn heiligen te uiten.

We hebben trouwens vele vormen om onze gedachten en gevoelens tegenover God te uiten. De basis van veel gebeden is: Nood leert bidden. In de sport moet de sporter een belangrijke oefening doen. Om Gods hulp in te roepen maakt hij een kruisje. Uit mijn kinderjaren herinner ik me nog. Wanneer het bij onweer bliksemde, maakte mijn ouders een kruisteken hopend dat God zou zorgen, dat die bliksem niet in zou slaan en wij kinderen volgden pa en ma na en sloegen ook ’n kruis. Velen steken een kaars aan en bidden voor een zieke, dat God de zieke mag genezen. Evenzo als een bekende van ons een belangrijk examen moet doen. Dan steken we ’n kaars aan.

We kunnen gedreven door nood leert bidden vele vragen aan God voorleggen. Maar ik kan ook zonder nood gewoon bidden, praten met God. In gedachten kan ik God, Jezus of een heilige dichterbij halen. Dat is iets wonderlijks. Als je denkt aan Jezus voel je, dat de gedachte aan Jezus je geest kleurt. Je ontmoet Zijn sfeer en Zijn uitstraling en je bent even een deel van Hem en van zijn levenssfeer. Er valt iets van je af. En er komt iets naar je toe. Het is een bijzondere gewaarwording als Jezus je in je geest gezelschap houdt.

Het is een positief gebeuren als je als het ware Jezus levend naar je toe kunt halen. Je als het ware te samen bent met Jezus. Dan wordt jouw geest geraakt door Jezus’woorden en daden zoals je Jezus kent uit het evangelie. Evenzo als ik tot God bid. Dan wordt mijn geest geraakt door het goddelijke. Kijk ik als het ware met Gods ogen naar deze wereld. Hetzelfde als ik bid tot een van de heiligen dan word ik door hun geest, hun liefde, geloof en zorg geraakt.

Daarom is het zo waardevol echt te bidden, te praten met God, met Jezus, met een van de heiligen, dat we als het ware met de ogen van God, van Jezus of een van de heiligen naar de aarde kijken, naar onze naasten of naar onszelf. Zo kan bidden ons leven vergoddelijken of heiligen, geraakt worden door God of door een heilige.

Daarom is het zo waardevol niet alleen gedreven door nood te bidden maar ook gewoon te praten met God, dat Gods H. Geest onze geest mag heiligen mag sterken waardoor wij meer Christen worden getekend door Gods liefde, geloof en trouw. Je zou het kunnen vergelijken met een gesprek met een goed mens. Je bent in verwarring. je ziet het niet meer zitten. je hebt een intens goed gesprek met een fijn en geestelijk sterke medemens. Door dit gesprek zie je het ineens weer zitten en kijk je met vertrouwen naar je levenssituatie. Zo kan bidden ook onze geest sterker en postiever maken door ons kontakt met God, Jezus of een van de heiligen.