Preek 2-3 juli 2011

Tags: 

Wat bezielt mij

Bij wat we doen gaat het er om wat beleven we innerlijk. Wat brengt er ons toe dit of dat te doen. In de eerste lezing hoorden we het verhaal van die 2 monniken en die mooie jonge vrouw. De oudere monnik draagt zonder flauwe kul zonder bijgedachten haar de rivier over. En hij vervolgt zijn weg naar het klooster. De jonge monnik krijgt allerlei sexuele bijgedachten en blijft er lang mee bezig. Tegelijk dicht hij zijn oudere medebroeder van alles toe en wil hij het aan vader abt vertellen.

Wat bezielt ons. Aan de buitenkant is niets te zien. Waarom ben ik vriendelijk en behulpzaam om in een goed blaadje bij de baas te komen of gewoon om behulpzaam te zijn zonder bijbedoelingen.

Evenzo de kassajuffrouw in de supermarkt. Op een morgen wenst ze wel een honderd klanten verder een goede dag. Meent ze wat ze zegt of zegt ze het gewoonte getrouw volgens de richtlijnen van de baas.

Daarnaast de verkoper die een goede order in de wacht wil slepen. Is hij vriendelijk voor die order of gewoon uit zichzelf vriendelijk.

Al moeten we wel bedenken wat we innerlijk bedoelen stralen we ook uit. Dit voelen wij mensen aan. De echte hartelijke en sympathieke man of vrouw voelen wij aan en waarderen we ook. Als iemand om allerlei egoïstische bijredenen vriendelijk is hebben velen onder ons dat door. Laten we ons leiden door naastenliefde, door zorg voor de medemens, uit trouw dan bouwen we een band op met onze medemensen, die steunt op wederzijds respect en waardering.

Bouw ik een leven op die steunt op wederzijdse sympathie en waardering in de geest van Jezus, dan doet dat juk goed aan en ervaren we die last is licht zoals Jezus het zegt: “Want mijn juk is zacht en mijn last is licht.”

Daar gaat het om. Daar voor gaan we naar de kerk om in onze gebeden bij God de kracht te putten om als Jezus onze medemensen met liefde tegemoet te treden. Dat onze katholieke idealen ook levensecht worden in ons doen en laten. Wij op onze wijze een bron van liefde zijn en zoals Christus werken aan een betere wereld. Een wereld waar we op een sympathieke wijze met elkaar omgaan. En dan wordt onze katholieke levenshouding een bron van geluk.

H. de Valk