Preek 5-6 november 2011

Tags: 

Zo laat God ons geboren worden. Daarom verwacht God ook van ons dat we ons als broeders en zusters gedragen, dat we samen iets moois van het leven maken om samen gelukkig te leven.

Hiervoor krijgt ieder van ons van God gaven en talenten om samen iets moois van heet leven te maken. Wij mensen hebben elkaar nodig om van het leven iets moois te maken. We kunnen niet leven zonder elkaar.

Dan zullen we ook moeten waken om klaar te staan als onze naasten ons nodig hebben of als wij voor een ander veel kunnen betekenen. Zoals die 10 meisjes waakzaam moesten zijn. Zo moeten ook wij waakzaam zijn, dat we elkaar helpen en bijstaan als we voor de ander iets kunnen betekenen. We ervaren het vaak. We zijn in een vreemde stad en we zijn de weg kwijt of weten weg noch steg. Hoe fijn is het dan als we een beroep op vreemden kunnen doen en deze ons even de weg wijzen, ons helpen. Zo zijn er gelukkig vele naasten, die ons helpen als we een beroep op hen doen.

Daar komt het op aan, dat we waakzaam zijn en oog en oor voor elkaar hebben, dat we de ander een hand reiken als hij ons nodig heeft, als we iets voor hem kunnen betekenen. Je hoort het soms. Mensen zeggen: Dat is een attente man. Zit je soms met iets en hij ziet het. Hij helpt je.

Wij zijn in deze wereld om er samen iets moois van te maken. Als je hier attent op bent, zie je dat het leven en de charme en het geluk in deze wereld uit kleine dingen bestaat, die we voor elkaar doen als de ander ons nodig heeft.

Dit geldt voor kleine zaken maar ook voor grote zaken. Zo zelfs dat regeringen er zich soms druk om maken. Ik weet niet of u het u soms herinnert. Pas stond het nog in de kranten en kwam het op de TV. Het gebeurde in China. Er liep een klein meisjes over straat. Er kwam een vrachtwagen aan en reed het kind aan. Het kleine meisje bleef gewond op straat liggen. Iedereen liep door. Niemand stak een hand uit om het kind te helpen. Daar kwam een tweede auto aan en deze reed het kind nog ’n keer aan en reed ook door. Aan beide aanrijdingen is het kind overleden. Toen dit bekend werd, sprak iedereen in China er schand van dat geen mens een hand had uitgestoken, toen het meisje gewond op straat lag.

Beste mensen laten we waakzaam zijn, attent zijn. Het gebeurt zo vaak dat medemensen ons nodig hebben. Wij veel voor hen kunnen betekenen door hen te helpen, hen een helpende hand toe te steken.

Zijn wij waakzaam zoals Jezus het zegt. Zo kunnen wij veel voor onze naasten betekenen. Kunnen wij het leven voor elkaar mooier, gaver, fijner en charmanter maken door waakzaam te zijn, attent voor elkaar te zijn.