Inloophuis 20 Jaar

Tags: 

door Gerard Berende

Het Inloophuis De Vinder’ is een ontmoetingsplaats waar je zo binnen kunt wandelen zonder lastig gevallen te worden met allerlei vragen. Het is een plaats voor een kopje koffie, thee of een luisterend oor.

20 jaar geleden, tijdens Onderling Pastoraat, vraagt Jos Zwetsloot aan Ad Kouwelaar: Zou je vrijwilliger willen worden in de St. Antoniuskerk?” Ad zei: Nee en zeker niet op het altaar”. Wel zei hij: “Ik zou in Antoniushuis ‘De Vinder’ een inloophuis willen maken voor mensen die eenzaam zijn en behoefte hebben aan een praatje. Zo staat het in het Evangelie: God vindt ons. Hij is een vinder als wij ons willen laten vinden.”

In die tijd was het nieuw een huis waar je zomaar binnen kon lopen. Drie dagen per week maandag, woensdag, vrijdag en één keer in de maand op zondag. Later is dat uitgebreid naar 5 dagen per week. Soms werden er maaltijden bereid b.v. met kerst. Ook kwam Frans Brekelmans als troubadour muziek maken. En gingen we naar Meerseldreef of naar een museum.
Het begin was moeilijk. Op de derde dag dat in Oosterhout het nieuwe inloophuis ‘De Vinder’ open was, liep het nog niet storm. Er zat wel geteld één dakloze aan een tafeltje en die vertrok zodra hij de pers zag. Toch slaat dat de vier aanwezige vrijwilligers niet uit het veld. “Mensen moeten ons eerst weten te vinden,” zegt Ad Kouwelaar.

Inloophuis ‘De Vinder’ is een fijne ontmoetingsplaats waar iedereen, geheel vrijblijvend, binnen kan lopen voor een bakje koffie of thee met wat lekkers erbij en een gezellig praatje.
Dagelijks van10.00 tot 11.30 uur. Er zijn gasten die hier al jaren komen.
Met Kerstmis wordt er een etentje georganiseerd voor de vrijwilligers en gasten.
Voor de vrijwilligers is het een leuke ontmoetingsplaats. Ik wil die allemaal bedanken. Ik noem geen namen want dan zou ik iemand kunnen vergeten.

Inloophuis ‘De Vinder’: Verloren lopen en gevonden worden.

Inloophuis ‘De Vinder 2004 - 2024

Dinsdagmorgen 23 april 2023 reageerden de bezoekers van het Inloophuis blij verrast bij hun bezoek aan het Inloophuis. Slingers aan het hek van het Antoniushuis. Een feestelijke aankondiging op de ingangsdeur. Slingers in de hal naar het Inloophuis. En ook de zaal van het Inloophuis was feestelijke versierd.
Bij de koffie en thee werd in plaats van een koekje een flink stuk gebak geserveerd dat een ieder smakelijk tot zich nam.
Thea van der Zanden, lid van het kernteam Sint-Antonius, schetste in een korte toespraak de geschiedenis van het Inloophuis. Ook kreeg iedereen een herinnering aan dit feestelijk gebeuren: een Antoniuskaars met daaraan een kaartje bevestigd met de tekst ‘20 jaar Inloophuis De Vinder’.
Namens de Catharinaparochie was diaken Peter Hoefnagels aanwezig. Voor wie dat wilde waren er schalen met hapjes in allerlei soorten en smaken.

In 2004 werd op 4 april door Ad Kouwelaar [†] gestart met het Inloophuis. Hij verzamelde een groepje vrijwilligers om zich heen, om bij toerbeurt, in het Inloophuis koffie en thee [met een gratis koekje] in te schenken en een praatje te maken. Aanvankelijk was er alleen inloop op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend. Eén keer in de maand was er op zondag een middagopenstelling. Later was het Inloophuis open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 – 11.30 uur.

In de eucharistieviering op donderdag 16 mei, die wordt voorgegaan door pastoor J. van Velthoven, wordt nog eens stilgestaan bij het 20-jarig bestaan van het Inloophuis. Na afloop van de viering is er nog een feestelijke nazit.