Rouwverwerking

Tags: 

Rouwverwerking stopt

Januari 1997 zijn we begonnen met rouwverwerking. We nodigden mensen uit heel Oosterhout uit, die man of vrouw verloren hadden door de dood.
Zo'n 10 donderdagmiddagen kwamen we bij elkaar. We spraken over thema's zoals het sterven van de partner, het afscheid bij de uitvaart, alleen zijn, waar heeft u steun gevonden?, rouw en je geloof, schuldgevoelens, een voorwerp dat de overledene dierbaar was, de confrontatie met anderen, het rouwproces.
Ieder mocht zeggen wat hij dacht of voelde. Daar werd goed gebruik van gemaakt en dat deed iedereen goed. Rond Allerzielen kwam de groep nog een paar keer samen.

Ondergetekende verzorgde dit telkens met de hulp van Frans Melsen, toen met Frans van Wanrooij en tenslotte met Ria Kempen.
Het aantal kerkelijke uitvaarten is de laatste jaren sterk gedaald. Zo liep het aantal deelnemers aan de rouwverwerking sterk terug.
Afgelopen januari was er geen belangstelling voor rouwverwerking. Daarom stoppen we er nu mee. We zien terug op vele middagen, die getekend werden door diepe gesprekken, waarin mensen hun verdriet en pijn konden verwoorden en bij elkaar steun vonden.

Harry de Valk

Rouwverwerking 2010-2011