Meetrekken Met Antonius

Tags: 

Fotoboek over “Meetrekken met Antonius” verkrijgbaar

Op 20 april 2008 trokken de Koninklijke Harmonie Oosterhout, parochianen en voorgangers van de Sint Antonius van Padua langs de vier kloosters in de parochies. Het beeld van Antonius ging met hen mee, gedragen door enkele sterke vrijwilligers. Het was een historische gebeurtenis.

De heer Hans Wortel heeft van die trektocht een schitterend fotoboek samengesteld. Een leuke herinnering voor die mensen die die dag zijn meegetrokken. Maar ook voor andere belangstellende Oosterhouters een prachtig kijkboek om te hebben.
U kunt het boek inzien en bestellen in Antoniushuis “DE VINDER”, Sint Vincentiusstraat 113 A, te Oosterhout. U vindt het Antoniushuis als u links langs de kerk loopt tot het hek. Achter het hek bevindt zich het parochiehuis. Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 12.00 uur en van 13.30 – 16.00 uur.

Meetrekken Met Antonius 3

Grote belangstelling voor “Meetrekken met Antonius van Padua”

Op de trektocht met Antonius waren veel parochianen en belangstellenden afgekomen.
Ruim 200 kerkgangers schaarden zich achter de Koninklijke Harmonie Oosterhout en het Antoniusbeeld dat door dragers werd meegevoerd op de tocht langs de religieuze buren.

Op het gebruikelijke tijdstip begon, met de muziek van de Koninklijke Harmonie, de elfde themaviering in het kader van het Eeuwfeest met het ontsteken van de Antoniuskaars.
De zusters franciscanessen boden het eerste deel van het tableau aan. Zuster José droeg het Zonnelied van Sint Franciscus voor. Antonius was ook een franciscaan.
Bij de Onze Lieve Vrouw Abdij sprak Zuster Benedicta, abdis, de aanwezigen toe en hier werd het Woord – de Bijbel - meegegeven.
Bij Sint-Catharinadal stonden alle zusters norbertinessen de stoet al op te wachten. Hier werden de meegebrachte gaven ingezameld en in manden meegevoerd naar de kerk. Alle gaven waren bestemd voor de Voedselbank in Oosterhout. Ook werd hier het Brood meegegeven door Zuster Magdalena, priorin van Sint-Catharinadal.
De Sint-Paulusabdij. waar sinds enkele jaren de geloofsgemeenschap ‘CHEMIN NEUF’ woont was de derde halteplaats. Voor de deuren van de abdijkerk verwelkomde pater Damien Artiges de meetrekkers met Antonius. Hier werd het accent gelegd op de vredestichtende kwaliteiten van de patroonheilige Sint Antonius. Tot slot bood hij de Wijn aan.
Vanaf hier liep ook pater Nico Wesseling, 53 jaar bewoner van de Paulusabdij mee in de stoet. In de Antoniuskerk sprak hij het tafelgebed uit.
Na afloop van de viering deelden de voorgangers de Antoniusbroodjes uit aan de aanwezigen. Antoniusbrood, ook wel weggeefbrood genoemd, is bedoeld om weg te geven aan personen die het ‘moeilijk’ hebben en door het geven van het brood aandacht krijgen.
Na afloop maakten vele aanwezigen gebruik van de mogelijkheid om koffie / thee en belegde broodjes te gebruiken. Het was gezellig druk op het kerkplein waar het zonnetje goed zijn best deed.

Meetrekken Met Antonius 2

In het kader van het Eeuwfeest wordt zondag 20 april 2008 om 10.00 uur in de Antoniusparochie wel een zeer speciale viering gehouden. Een viering waarbij ook de 4 kloosters in de parochie nauw betrokken zijn. Er wordt geen geldelijke collecte maar een ‘collecte’ in natura gehouden.

Op bezoek bij onze religieuze buren
De viering begint in de kerk met een gebed en een openingslied. Daarna wordt door de zusters franciscanessen het eerste gedeelte van een tableau aangeboden. Vervolgens vertrekken de voorgangers en kerkbezoekers naar de Onze Lieve Vrouwe Abdij. De Koninklijke Harmonie begeleidt de “pelgrims” op hun tocht. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de harmonie het Antoniuslied ingestudeerd. Dat zal elke keer worden gezongen bij het vertrek van elke locatie waar een gedeelte van de speciale themaviering plaatsvindt. De communicantjes van dit jaar worden uitgenodigd de tocht mee te maken. Ook het beeld van Antonius, patroon van de parochie wordt mee gevoerd. Daarna worden Sint-Catharinadal en de Sint-Paulus Abdij aangedaan om weer te eindigen in de Antoniuskerk.
Op het plein van elke abdij wordt stilgestaan bij een aspect uit het leven van Sint Antonius. Bij elke plaats die wordt aangedaan, wordt ook iets meegenomen. Bij de O.L.V. Abdij wordt het Woord en het tweede gedeelte van het tableau meegenomen. Bij de priorij Sint-Catharinadal worden het Brood en het derde tableaustuk meegenomen. Op het plein voor het klooster vindt ook de ‘collecte’ plaats. Daar worden de door de kerkgangers meegebrachte, houdbare artikelen verzameld en in manden gedaan. Die worden meegenomen met de voettocht. Bij de geloofsgemeenschap Chemin Neuf – de Sint Paulus Abdij – worden de Wijn en het laatste stuk van het tableau meegenomen. Hier zal ook pater Nico Wesseling, benedictijn en oud-bewoner van de Paulus Abdij, zich aansluiten bij de stoet. Pater Wesseling zal in de Sint Antoniuskerk het eucharistisch gebed uitspreken.
Tot ongeveer 12.00 uur zal deze viering op verschillende plaatsen duren.

Als u niet de gehele tocht wilt / kunt meemaken, kunt u tussendoor aansluiten of afhaken. Personen, die heel graag mee willen maar moeilijk ter been zijn, kunnen contact opnemen met Antoniushuis ‘De Vinder’ tel. 470 954. Er wordt dan naar een oplossing gezocht. Immers, meetrekken met Antonius moet toch ieder van ons gegeven zijn.

Collecte0
De manden met gecollecteerde artikelen zullen worden aangeboden aan vertegenwoordigers van de Voedselbank in Oosterhout. Aan de bezoekers van de viering wordt verzocht goed houdbare en verpakte producten zoals thee, koffie, conserven, koekjes en ander eetbare spullen mee te brengen voor de ‘collecte’.

Antoniusbrood
Op het eind van de viering zal ook het jaarlijkse Antoniusbrood worden uitgedeeld. Het is de bedoeling dat het Antoniusbrood door de kerkbezoekers wordt gegeven aan personen in hun omgeving die een “steuntje in de rug”, een stukje aandacht nodig hebben.
Na de viering zijn er voor alle kerkbezoekers koffie / thee en broodjes. Ook ’s middags zijn er nog activiteiten in de Sint Antoniusparochie. Zo is het Inloophuis ‘De Vinder’ geopend van 14.00 tot 16.30 uur.
In de Sint Antoniuskerk begint om 15.00 uur een concert dat wordt gegeven door het Oosterhouts Mannenkoor. De toegang is gratis.

Meetrekken Met Antonius