Allerzielen 2020

Tags: 

Allerzielen in de Antoniuskerkzaal van Antoniushuis ‘De Vinder'

Op 2 november 2020 was er in Antoniushuis ‘De Vinder’ een mogelijkheid om overledenen van het afgelopen jaar te herdenken.
In een sfeervolle, ingerichte kerkzaal, die door vrijwilligers van de Antoniuskern verzorgd was, stonden voor verschillenden overledenen van het afgelopen jaar een kaars met naam. Deze overledenen hadden een band met de Sint-Antoniuskern.

Wij hebben herdacht:

Zuster Marcella Antonia van den Akker (Benedictines O.L.V. Abdij)
Rea van den Heijkant-Prinse
Sophie Laurijssen
Pater Adriaan Putters (Vroegere Benedictijn uit de Sint-Paulusabdij)
Zuster Elisabeth Janssens (Norbertines Catharinadal)
Jos Kuipers
Gonja van Gorp
Harry de Valk O.P. (oud-pastoor Sint-Antonius)
Louis van Biezen
Corry Willart
Toon Willart

Ruim 30 mensen maakten hier gebruik van. In alle rust en met stemmige muziek kon men stil staan bij hun overlijden. Daarnaast hebben nog eens 20 mensen in de dagkapel van de Antoniuskerk hun overledenen herdacht door een kaars aan te steken en even stil te zijn. In de kerkzaal lieten ook twee collages zien van wie we de afgelopen jaren afscheid hebben moeten nemen. We willen aan hen blijven denken op gepaste tijden, zodat we ze niet vergeten. Zo wil Antoniushuis ‘De Vinder’ laten zien dat het ook een plek blijft om wat te kunnen betekenen voor mensen op belangrijke momenten. En dat wordt nog steeds zeer gewaardeerd.

Vooraankondiging
Allerzielen in de Antoniuskerkzaal

maandag 2 november, de tweede dag van november staat jaarlijks in het teken van herdenken wie is overleden. Namen worden genoemd en herinneringen worden zo levend gehouden. Ook dit jaar is de kerkzaal van Antoniushuis ‘De Vinder’ weer van 10.00 tot 16.00 uur open.

Door de coronamaatregelen is het wel een beetje anders dan u gewend bent. Bij verkoudheidsklachten kunt u beter thuis blijven. U wordt verzocht bij binnenkomst uw handen te ontsmetten. U wordt vriendelijk verzocht een mondmasker te dragen in ‘De Vinder’. Volg de aangebrachte looproute. Voor u plaats neemt op een van de op 1.50 m afstand geplaatste stoelen, wordt u in de gelegenheid gesteld om een kaarsje of lichtje op te steken voor uw overleden familielid, bekende of kennis. Een stil moment. In gedachten zijn bij de geliefde die er niet meer is. De goede momenten herinneren.

De Antoniuskerkzaal is door de werkgroep Bloemverzorging sfeervol versierd. Er klinkt stemmige muziek. U kunt de hele dag binnenlopen. Iedereen is welkom. Aanmelden is niet noodzakelijk. Medewerkers van het Antoniushuis zijn de hele dag aanwezig om u te verwelkomen, de weg te wijzen of om u te woord te staan.

Antoniushuis ‘De Vinder’, Sint-Vincentiusstraat 113 A te Oosterhout is gelegen links naast de [gesloten] Sint-Antoniuskerk achter het groene hek.

Allerzielen 2019 - terugblik

Jarenlang was onze, nu gesloten, Antoniuskerk op 2 november de gedenkplek om de overledenen te herdenken. Voortaan gebeurt dat op gepaste wijze in de kerkzaal van het Antoniushuis.
Op zaterdag 2 november was er voor de derde keer gelegenheid om in de grote kerkzaal van Antoniushuis ‘De Vinder’ voor een dierbare een kaarsje of lichtje aan te steken aan de Paaskaars. Alleen zijn met je gedachten bij de overledene. Even stil zijn en aan de mooie herinneringen denken. Naar rustgevende, stemmige muziek luisteren.
73 personen hebben, verspreid over de hele dag, hun dierbaren herdacht. Het was een warm gebeuren, dat deze mensen goed heeft gedaan.
Velen maakten ook gebruik van de gelegenheid om een kopje of thee te drinken en na te praten. Soms kwamen dan de emoties naar boven. Het doet je echter goed om de naam van je dierbare te noemen. Zo blijft wie je liefhad leven over de dood heen.
Daar is Antoniushuis ‘De Vinder’ ook voor om gelegenheid te bieden voor de zorg en het welzijn van mensen. Niet alleen met Allerzielen maar het gehele jaar door. Iedereen altijd van harte welkom

Over Allerheiligen en Allerzielen

Tweeduizend jaar geleden begon bij de Kelten het nieuwe jaar op 1 november, de eerste dag van de winter. Voor hen was de winter een angstige tijd. Er was weinig te eten en de zon liet zich steeds minder zien. In het donker hadden de kwade machten vrij spel. De mensen dachten dat het donker het zou winnen van het licht. Om het licht terug te krijgen offerden ze van de oogst, appels, noten en pompoenen. Op 31 oktober werd de god van de doden vereerd. Op die avond keerden de geesten van de overledenen terug om de levenden bang te maken. Door zich te verkleden als geraamte of spook hoopten de mensen dat de geesten op een dwaalspoor gebracht zouden worden.
Toen het christendom in Engeland kwam moesten de Keltische, heidense feesten verdwijnen. Maar dat gaat niet zomaar. Daarom gingen de kerken, in de plaats van de oude feesten, op 1 november Allerheiligen en op 2 november Allerzielen vieren. Die feesten herdenken de heiligen, mensen die op een bijzondere manier hebben geleefd. Heiligen zijn mensen die op God vertrouwden, en juist daarom méér konden of durfden, of andere dingen durfden te zeggen of te doen, dan de meeste mensen.
En op 2 november, met Allerzielen worden alle 'gewone' mensen herdacht. Mensen die niet de status van heiligheid hebben, maar die wel voortleven in onze gedachten, die nog altijd een plaats hebben in ons leven. Mensen van wie we hielden. Wij mogen er op vertrouwen dat ze bij God zijn, samen met de heiligen. En dat is iets om even bij stil te staan.

Pastor Marion Corvers

Allerzielen