Geschonken beeld

Tags: 

Clemens heeft weer een naambordje

Bij het leeghalen van de Sint-Antoniuskerk in mei 2021 werd het beeld van de Heilige Clemens Maria Hofbauer tijdelijk verplaatst naar Antoniushuis ‘De Vinder’ in afwachting van een definitieve plaats.
Door beeldhouwer Joep Struijk werd later in 2021 om niet, het ongeveer 300 kg zware beeld op zijn “nieuwe” sokkel gehesen. Er was een plekje voor het beeld gevonden bij de ingang van Antoniushuis ‘De Vinder’.
Er werd verlichting aangebracht. Maar een naambordje ombrak tot nu toe. Dat is op hemelvaartsdag 9 mei 2023 bevestigd op de sokkel. Aan de muur vlakbij komt nog een bord met info over het beeld van Clemens Maria Hofbauer en over hemzelf te hangen.

Een jarenlange band
Het beeld van Clemens Maria Hofbauer heeft een jarenlange band met de Antoniusparochie. Het werd in 1942 aan de parochie geschonken door de familie De Hoon omdat hun zoon Adrianus er zijn eerste heilige mis heeft opgedragen. Adrianus de Hoon was redemptorist. Dit beeld mag zeker niet verloren gaan voor de Antoniusgemeenschap en Oosterhout.

Wie was Clemens Maria Hofbauer?
Hij werd geboren op 26 december 1751 werd in Tasswitz [nu Tasovice]. Zijn geboorteplaats ligt in het tegenwoordige Tsjechië.
Jan Dvorák, zoals zijn eigenlijke naam was, kwam uit een arm gezin.
Hoewel hij een intelligente jongen was, zat er voor hem niets anders op dan een handwerk te gaan leren.
Hij leerde voor bakker maar dat beroep trok hem nauwelijks. Hij wilde graag priester worden. Daarvoor was echter geen geld. Hij bracht het tot bakkersknecht. Uiteindelijk slaagde hij erin om priester te worden. Eerst werkte hij als zielzorger in Warschau, waar hij scholen en weeshuizen stichtte. De bezetting van Polen door Napoleon maakte hieraan een eind. Hij kwam in Wenen terecht.

Zo hopeloos zijn toekomst was, Clemens zette door en wist zijn doel te bereiken. Clemens Maria Hofbauer is de patroon van “hopeloze zaken”.
Op 15 maart 1820 overleed hij. In 1909 werd hij heilig verklaard. Hofbauer is de patroon van de stad Wenen waar hij heel wat werk verzet heeft.

Een geschonken beeld: Clemens Maria Hofbauer

In de Sint-Antoniuskerk bevinden zich verschillende beelden. Eén ervan is zeer bijzonder. Het is het beeld van de heilige Clemens Maria Hofbauer [1751 –1820]. Het beeld draagt de kledij van een redemptorist.
Het beeld is in de Tweede Wereldoorlog aan de parochie geschonken door de familie De Hoon. Daarom willen we het beeld behouden voor de Sint-Antoniusgemeenschap en het een nieuwe plaats geven bij het Antoniushuis.
Dat is nog niet zo makkelijk want het is een massief beeld en daardoor loeizwaar en moeilijk te verplaatsen.
Het eerste werk is al gebeurd: Clemens Maria Hofbauer is al van zijn sokkel in de kerk gehaald. Nu de plaatsing nog bij ‘De Vinder’ als dat technisch haalbaar is. Als dat is gebeurd dan hoort u het wel.